Търсене: 


Новини


Писмо на д-р Сергиев до ФИДЕ
30.09.2008
Уважаеми господин Илюмжинов,


Българската спортна общественост е обезпокоена от пълната неизвестност около полуфиналния мач за световно първенство по шахмат между Веселин Топалов и Гата Камски. Решението, което взехте на заседанието на Борда на ФИДЕ в Талин през юни 2007 г. бе посрещнато с оптимизъм от всички, очакващи края на разединението на световното шахматно семейство. Това решение беше потвърдено на конгреса на ръководената от вас федерация през ноември 2007 г. в Анталия. Всички очаквахме то да бъде изпълнено и мачът да бъде насрочен. Досега това не стана и на практика поставя под съмнение неговото провеждане. На 1 юни т.г., след като изтекоха всички допълнително дадени от вас срокове, вие лично заявихте, че гарантирате наградния фонд и поехте ангажиментите по неговата подготовка и провеждане. Оттогава изминаха 3 месеца. Все още ние не знаем къде и при какви условия ще се проведе този мач, а обявената от Вас първоначална дата – 26 ноември 2008 г. наближава.

Господин Илюмжинов,

Моля да ме информирате кога и къде ще започне този мач. Ние настояваме решението за неговото провеждане да бъде изпълнено и договорите със състезателите да бъдат подписани преди началото на другия мач за световно първенство между В. Ананд и В. Крамник. Едно ново забавяне може да се окаже фатално и да провали всички досегашни усилия. Мисля, че никой няма интерес от провалянето на мача Топалов – Камски. Българският шахматист, който в момента е № 1 в световната ранг листа не може да бъде елиминиран от борбата за световната титла.


С уважение,


Стефан Сергиев, Д-р


Председател на Българската

федерация по шахмат (БФШ)Новини

ДОП за мъже и жени
01.09.2009
От 1-ви до 7-ми септември в хотел Самоков, курортен комплекс Боровец се провеждат държавните първенства за мъже и жени - А и Б групи.
По един мач при мъжете и жените ще се предават на живо.
Подробна информация от А групите на специалният сайт
За резултати от Б групите натиснете бутона подробности.
Подробности
Почина Йордан Аянски
01.10.2008
Българската федерация по шахмат с дълбока скръб съобщава, че на 1 октомври 2008 г. на 74-годишна възраст почина международният съдия по шахмат, майсторът на спорта Йордан Аянски.
Подробности
Писмо на д-р Сергиев до ФИДЕ
30.09.2008
До

Г-н Кирсан Илюмжинов

Президент

на Международната федерация по шахмат (FIDE)
Подробности
Киприян Бербатов е европейски шампион!
15.09.2008
От 15-ти до 24-ти септември в Херцег Нови, Черна гора се проведоха Европейските индивидуални първенства за юноши и девойки. Голям успех постигна нашата млада надежда Киприян Бербатов спечелвайки титлата при дванадесетгодишните!
Водач на нашата делегация бе Трифон Трифонов, а треньор гм Петър Великов.
Натиснете тук
за да видите пълните резултати на всички наши представители.

М-Тел Мастърс Джуниър 2008-2009
25.08.2008
Каиса чес мениджмънт и Българска федерация по шахмат организират верига от турнири “M-tel Masters Junior 2008-2009” за момичета и момчета ненавършили 14 години към датата на съответния турнир. Ще бъдат проведени 5 турнира - 4 в различни градове на страната и един заключителен в София. Победителите във всеки един от турнирите ще получат Купа, лаптоп и правото да участват в кръговия финален турнир в София по време на V-я супер турнир M-tel Masters през май 2009 г. в София.
Подробности
Покани за турнири

В тази секция се публикуват пристигнали в БФШ покани за участие в турнири. Желаещите трябва да дадат заявка. Предимство се дава на заявки от ШК.

В момента няма покани


Шахматна мисъл

Списанието престава да излиза в печатен вариант. Започвайки от бр.8 на 2006 г. то ще може да се разглежда в електронен вид на сайта (в PDF документ). За да отворите желания брой, ще ви е необходима програмата Acrobat Reader.


Брой 3 и 4

Брой 5 и 6

Брой 1


Шах в училище

Брой 1

Брой 2

Брой 3

Връзка с нас
© 2001-2008 ChessBG.com, Всички права запазени
С подкрепата на Chess Mix