Начало Новини
Преглед Новина
Президентът на СКШ Локомотив Пловдив - Харалампи Ванев навърши 70 г.

За времето, през което ръководите ШК „Локомотив” (Пловдив) - един от най-авторитетните шахматни клубове в страната, вие успяхте да обедините деятелите, състезателите и привържаниците на клуба, да създадете добра организация и да постигнете впечатляващи резултати.
Когато говорим за шахмата в Пловдив, неизменно у нас възниква асоциацията с „Локомотив” (Пд). С името на този клуб са свързани най-големите успехи на шахмата във вашия град, а бих казал и в страната. В този клуб израстнаха редица шахматисти, които заемат челните места в класацията на най-добрите ни. Имената на Никола Пъдевски, Георги Трингов, Любен Попов, Пейчо Пеев и десетки други са визитната картичка на вашия клуб, гордостта на шахмата в Пловдив и пример за подражание.
През последните 10 години, благодарение на вашите усилия, Откритото първенство на страната, което от 1972 г. се организира от „Локомотив” и провежда в Пловдив, се превърна в най-масовия и силен турнир в страната. Днес то носи името на преждевременно напусналия ни първи пловдивски гросмайстор Георги Трингов и е признание за неговата богата и разностранна шахматна дейност.
В деня на вашия юбилей не мога да не отбележа и огромния ви принос към развитието на шахмата в България - като дългогодишен член на УС на БФ Шахмат и като активен участник в най-авторитетните и престижни шахматни прояви в страната. Вие сте човек с ясно изразена гражданска позиция, прям, открит и непримирим към пошлостта и недъзите в нашето общество, към всичко което ни заобикаля.
С вашето име са свързани и последните големи международни шахматни прояви проведени в Пловдив – Европейските индивидуални първенства за мъже и жени през 2024 г. и турнирът за Европейската клубна купа през 2024 г.
Скъпи Ачо,
Убеден съм, че днешният твой юбилей няма да бъде предела на твоята активна шахматна дейност, защото това което постигна до сега беше по-трудно от това, което ти предстои. Защото на твоя страна вече са опита, традицията и подкрепата, която ще имаш от страна на Българската федерация по шахмат и шахматната общественост в Пловдив.
Честит юбилей приятелю!
Да си жив и здрав и още дълги години да ръководиш шахмата в този клуб със славни традици.

Д-р Стефан Сергиев
Президент
на Българска федерация шахмат