ПРЕДВАРИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯЕвропейското индивидуално първенство по шахмат за жени ще се състои от 26 май до 9 юни 2002 г. в комплекс Слънчев ден на курорта Св.Св. Константин и Елена край град Варна.То ще се проведе под патронажа на г-н Костадин Паскалев - вицепремиер и министър на териториалното развитие и благоустройството.
Състезанието ще бъде по швейцарска система в 11 кръга. Очаква се в него да вземат участие около 150 от най-добрите шахматистки на Стария континент, включително и най-добрите наши състезателки. Досега фигурират имената на 52 гросмайсторки и 30 международни майсторки. Очертава се това да бъде един от най-силните женски турнири, провеждани някога.
Наградният фонд на състезанието е 28.000 EUR.
Европейският шахматен съюз е делигирал правото да организира шампионата на БФ Шахмат. Съорганизатор на проявата ще бъде туристическа агенция Устрем`97.
Официалното откриване ще бъде на 26 май от 19 часа Кръговете ще се играят всеки ден от 15 до 19 часа. Почивен ден е 2 юни.
Европейския шахматен съюз прояви изключително признание към домакините и съобщи, че на 26 и 27 май ще проведе своето редовно заседание Борда на директорите в комплекс Слънчев ден.
Първенството ще бъде отразявано по интернет. Освен на страницата на БФ Шахмат www.chessbg.com ще бъде открита и специална страница на шампионата. Партиите, които се играят на първите 10 дъски ще бъдат пряко излъчвани в световната мрежа. Страницата ще бъде обновявана по няколко пъти на ден с резултати, снимки, интервюта. Всички партии на шампионата ще бъдат публикувани ежедневно.
Всекидневни репортажи за хода на първенството ще бъдат излъчвани по Канал 1 на БНТ.
За улеснение на журналистите ще има пресцентър на състезанието. Залата за игра и пресцентъра ще бъдат в хотел Марина на комплекса.
За състезанието ще бъдат изработени различни сувенири. Блок от 2 пощенски марки, първодневен плик и пощенска цялост , посветени на шампионата ще бъдат пуснати в употреба на 27-ти май.